Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, ilde mikro kredi ile büyük aşamalar kaydedildiğini söyledi. Kahramanmaraş'ta mikro kredi kullanan bayanların sayısının 3 bini aştığını belirten Tanılır, dağıtılan kaynağın da 3,5 milyon TL'nin üzerinde olduğunu vurguladı. Tanılır, Kahramanmaraş'ın bu konuda Türkiye'nin en başarılı ili olduğuna da dikkat çekti.
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın Girişimcilik Eğitimi, Kahramanmaraş Ticaret Borsası Toplantı Salonu'nda başladı. Programda konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, yoksulluğun temel nedeninin işsizlik olduğunu kaydetti.
İşsizliğin temel nedenlerinden birinin mesleksizlik olduğunu dile getiren Tanılır, "Bu gün Türkiye İşçi Bulma Kurumu'na başvuran vatandaşlardan üçte ikisinin mesleksiz olduğunu görüyoruz. İnsanların mutlaka bir meslek sahibi olması gerekmektedir.'' dedi.
Hükümet tarafından başlatılan hibe programlarıyla vatandaşlara yeni iş imkânlarının sunulduğunu hatırlatan Tanılır, "Hükümetimiz insanlarımıza sermaye sağlamakta ve bu sermaye hibe şeklinde olmaktadır. Bu sermaye geri alınmayacaktır. Girişimcilik eğitimi alacaksınız. Biz size sermaye sağlayacağız. Bu sermaye ile bir iş yeri kurup ayaklarınızın üzerinde durabilecek ekmek parasını kazanabilecek ve ailenizi geçindirebileceksiniz. Bir girişimcilik eğitimi başlatıyoruz. Bu eğitimin hayırlı olmasını diliyorum. Bu eğitimin bir özelliği de Türkiye'de ilk defa bu eğitime katılacakların çoğunluğunun bayan olmasıdır." diye konuştu.
"KADINLARIMIZ MİKRO KREDİ İLE GİRİŞİMCİLİKLERİNİ İSPAT ETTİ"
Mikro kredi konusunda alınan mesafeyi anlatan ve Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin en başarılı ili olduğuna vurgu yapan Tanılır, Diyarbakır'ında başarılı olan diğer bir il olduğunu kaydetti.
Mikro kredi konusunda Türkiye'nin en başarılı ili oldukların ifade eden Tanılır, başarılı diğer bir ilin Diyarbakır olduğunu belirtti. Mikro krediye Diyarbakır'ın 2003 yılında başladığına işaret eden Tanılır, Kahramanmaraş'ın 2007 yılında başlamasına rağmen mikro kredide çok büyük mesafeler aldıklarını söyledi.
Mikro kredinin başarısına vurgu yapan Tanılır, "Sizlerin bu başarısı Avrupa Konseyi tarafından da tescil edildi. Bu ödülün sebebi sizlerin gösterdiği başarıdır. Bu ödülü sizlerin adına aldık ve bununla gurur duyuyoruz. Sizin bu başarınız devam ediyor. Kahramanmaraş'ta mikro kredi kullanan kadınların sayısı 3 bini aşmış durumda. Dağıtılan miktar ise 3,5 milyon TL'yi aşmıştır. Kadınlarımız mikro kredi ile girişimciliklerin ispatlamıştır. Küçük bir parayla iş yapabilme kabiliyetinizi ispat ettiniz. Şimdi bu kursla size yeni bir imkân sağlanıyor. Bu sayede bir üst basamağa çıkacaksınız." ifadelerini kullandı.
DOĞAKA Kalkınma Kurulu Başkanı Mahmut Arıkan da girişimciliğin bir iş kurmaktan ziyade mevcut işi revize ederek yeni bir sektör oluşturmak olduğuna dikkat çekti. Girişimcilikte Türkiye'nin karnesinin çok iyi olmadığını ancak, girişimcilerin sayısının arttıkça ülkenin de kaderinin değişeceğini ifade eden Arıkan, "Girişimcilikte Türkiye 29 ülkeden çok az sayıda girişimciye sahiptir. Türkiye'de her 100 yetişkin içinde şirket kuran sayısı 4 ile 6 iken Meksika'da 18,7, İrlanda'da 12, ABD'de 11,7'dir. Yeni kurulan şirket sayıları açısında Türkiye kötü performans sergilemiştir. Türkiye'de ise girişimcilikte en iyi performans gösteren iller İstanbul ve Kocaeli'dir. Türkiye genelinde erkek girişimciler kadın girişimcilerin 29 katıdır. İnşallah sizler hep birer girişimci olarak bu kaderi değiştirirsiniz. Sadece kendi kaderinizi değil ülkenin de kaderini değiştirecek olan sizlersiniz." değerlendirmesinde bulundu.
Toplantıda, Ajans Sekreteri Erdoğan Serdengeçti ve Kahramanmaraş Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Nesif Tanrıverdi birer konuşma yaparak kadın katılımcıları bilgilendirdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder