Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) hafta başında İrlanda'daki sorunlara çözüm bulunacağı beklentisi ile yatay hareket edebileceğini belirterek, “Ama ben bu trendin çok kalıcı olacağını düşünmüyorum. Aşağı yönlü trend başladı ve devam edecek” dedi.
Toğuç, piyasalarda haftaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, İrlanda bölgesindeki sorunların devam edeceğini dile getirerek, bunun avro üzerinde ciddi bir baskı oluşturduğunu kaydetti.
Euro bölgesinde borç sorunlarının sadece İrlanda ile bitmediğini, ardından Portekiz ve İspanya'nın geldiğine işaret eden Toğuç, İrlanda bankacılık sektörünün, İngiltere bankacılık sektörü ile olan yakın ilişkileri bulunduğunu, bunların çözüldüğü bir sürece girildiğini anlattı.
Toğuç, avro üzerinde oluşan baskının dolara kaçışı hızlandırdığına değinerek, “Dolara kaçış da özellikle gelişmekte ekonomilerde dolar Carry trade ile fonlanan pozisyonların çözümlenmeye başlamasına neden oluyor. Dolayısıyla bu bir süre daha devam edebilir Euro bölgesinde faizler istem dışı olarak yükselebilir. Gelişmekte olan Avrupa ekonomilerde buna bağlı olarak dolar Carry trade pozisyonları bozulabilir. Bozulan bu pozisyonlar satışlara neden olacaktır. Avrupa'da başlayan bu sürecin yeni bir yapılanmaya gidene kadar devam edeceğini düşünüyorum. Dolardaki kısa pozisyonlar kapatılıyor. Bu da gelişmekte olan ülkelerden para çıkışına neden olur. Bizden de para çıkışının devam etmesini bekliyorum bu süre içinde” diye konuştu.
İMKB'nin hafta başında İrlanda'daki sorunlara çözüm bulunacağı beklentisi ile yatay hareket edebileceğini belirten Toğuç, ama bu trendin çok kalıcı olacağını düşünmediğini, aşağı yönlü trendin başladığını ve devam edeceğini dile getirdi.
Nurhan Toğuç, Avrupa bölgesinde para politikalarının tek başına çözüm olmadığının görüldüğüne işaret ederek, maliye politikalarının da tek bir elden, Brüksel'den yapılmasına karar verme sürecine girildiğini anlattı.
Avrupa bölgesi ekonomileri için olumlu bir görünümün olmadığına değinen Toğuç, yılın geri kalan kısmında dolar talebinin artacağını, bunun Fed'in istem dışı olarak faizleri yükseltmesine neden olacağını ifade etti.
Toğuç, bu durumda ABD'nin zor durumda kalacağını, ABD'de zaten tüketimin ve istihdamın artmadığını vurgulayarak, “Şimdi de daha kötü bir pozisyonla karşı karşıya kalacaklar. Burada da bir süre sonra Çin, doların rezerv para olarak riskli bir para olmasını gündeme getirebilir. Yeni bir rezerv para oluşturma konusunda IMF'nin etkilerini görebiliriz. Bu olumsuzluk 2011 yılı boyunca devam edecek gibi görünüyor. Türkiye bu arada en parlak ülkelerden biri, ama öncelikle olumsuz bir süreç yaşandıktan sonra daha olumlu bir trende girmesini bekliyorum” dedi.
“ULUSLARARASI DİPLOMASİLERDE KARIŞIK BİR SÜREÇ YAŞANACAK”
Toğuç, uluslararası diplomaside biraz karışık bir süreç yaşanacağını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Özellikle bunun hem Kore'de hem Avrupa tarafında sorunların yaşandığı bir dönemde ortaya çıkmış olması, olumsuz beklentileri artıracaktır. Avrupa bölgesi için benim hiç olumlu beklentilerim yok. Bunun İngiltere'ye yansıdığı bir süreci yaşayacağız. Avrupa bölgesinde politik-sosyal bir dolu problemler yaşayabiliriz. Türkiye bunlara kıyasla çok daha pozitif. Yeni bir sürece giriyoruz.
Dünyada jeopolitik ve jeoekonomik eksen kaymalarının yaşanacağı bir yıla giriyoruz. Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomiler açısından çok olumlu şeylerin olacağını düşünsek de özellikle Avrupa tarafındaki bozulma ihracatımızı olumsuz etkileyecek. Dolar-TL'de bir hareket olursa enflasyonu olumsuz etkiler. Gelişmekte olan Avrupa bölgesindeki bankaların çoğu Batı Avrupa bankacılık sektörüne çok bağlı. Bu da bölgeden bir çıkışı gerektirebilir.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder